Artrose patiënten krijgen vaak het advies om zoveel mogelijk te sporten. Hoewel, veel mensen die last hebben van deze aandoening leiden een sedentaire levensstijl; dit omdat ze daarvoor kiezen, of omdat hun job dit soort levensstijl forceert. Langdurig zitten kan de symptomen van artritis erger maken. Hier is een overzicht van de effecten van zitten op ons lichaam en wat we kunnen doen om het effect van zitten op uw gewrichten te verminderen.

LANGDURIG ZITTEN EN ARTRITIS

  • Heuppijn is één van de meest voorkomende symptomen gemeld door artritis patiënten die vaak neerzitten voor een lange periode. Het is voornamelijk een scherpe, intense pijn die niet te lang duur, maar vaak kan veranderen in een doffe pijn. Dit is een duidelijk teken dat uw artritis erger is geworden en dat het dik kraakbeen dat de heup omringt uit zijn kom is gevallen. Wanneer u dit soort pijn voelt, moet een specialist contacteren, want uw heupen kunnen makkelijker gekwetst worden vergeleken met wanneer het kraakbeen nog in de kom zat.
  • Kniepijn is een ander symptoom dat kan veroorzaakt worden door langdurig zitten, en wordt daarom vaak gemeld door artritis patiënten. Wanneer u last hebt van artritis, dan is een stoel die te hoog voor u is af te raden, meer bepaald een stoel waar uw voeten de grond niet aanraken. Het is daarom ook geen goed idee om op een barstoel te zitten. Het gewicht van het onderbeen in die zitpositie plaatst extra stress op de ligamenten die verzwakt werden door artritis. Daarom kan het moeilijk zijn om terug op te staan. Het is ook niet aangeraden om uw benen te kruisen, want het plaatst nog meer stress op de knieën. Het is aanbevolen om voedingssupplementen met chondroitine sulfaat te nemen om de mobiliteit van uw gewrichten te verbeteren. Dit ingrediënt heeft een bewezen positieve invloed op het vernieuwen van het kraakbeen en helpt ook voor het verminderen van stijfheid.
  • Nek- en rugpijn komt vaak voor, zelfs in personen die geen last hebben van artritis. Langdurig neerzitten in dezelfde positie verzwakt de spieren die de rug ondersteunen. Om stijfheid in de nek te voorkomen, is het aangeraden om uw hoofd af en toe naar links en naar rechts te bewegen. U moet ook proberen om uw wervelkolom in de normale gebogen vorm te houden terwijl u neerzit. Koop daarom zeker geen goedkope bureaustoel. Veel van deze symptomen kunnen voorkomen of verminderd worden met een goede stoel.

 

STREKOEFENINGEN ROUTINE IN DE OCHTEND

Veel patiënten klagen over pijn en stijfheid in de ochtend. Het is moeilijk om de gewrichten zonder pijn te buigen, vooral wanneer het lichaam stil heeft gelegen tijdens de nacht en bijna nooit van positie veranderd. Het is heel belangrijk om de dag te starten met strekoefeningen. Deze strekoefeningen duren slechts enkele minuten en kunnen uw mobiliteit voor de rest van de dag sterk verbeteren. Het goede nieuws is dat u niet heel fit of ervaren moet zijn voor deze oefeningen. Strek uw knieën, heupen, handen, wervelkolom en nek. Ongeacht het soort oefening die u doet (yoga, pilates of een ander programma), het is heel belangrijk om deze routine elke ochtend te doen vlak na het opstaan.

Wanneer u uw dag begint, hou de 30-30 regel in gedachten. Dokters beweren dat dit de meest belangrijke regel is voor artritis patiënten. Voor elke 30 minuten neerzitten, verander uw positie en strek uw lichaam voor 30 seconden.