Artritis is een aandoening die een groot percentage van de wereldbevolking treft. Dit zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Er werden veel studies uitgevoerd met betrekking tot de behandeling van zowel osteoartritis en reumatoïde artritis. Hoewel de behandeling verschilt voor deze twee aandoening, experts gaan ermee akkoord dat mineralen (vooral calcium en magnesium) moeten worden toegevoegd aan efficiënte artritis medicatie.

Osteoartritis

Osteoartritis is de mees voorkomende soort artritis, veroorzaakt door een beschadiging aan of het ouder worden van het gewrichtskraakbeen. Dit soort artritis doet zich vooral voor in de oudere bevolking, maar toch komt het alsmaar meer voor bij jongere mensen. Door het tekort aan bindweefsel, raken de botten van de gewrichten elkaar aan tijdens het bewegen, en dit veroorzaakt vervormingen en pijn aan de gewrichten. Dit soort artritis kan zich voordoen in bijna elk gewricht in het lichaam; hoewel het doet zich het meest voor in de gewrichten van de handen en de voeten en de “grote gewrichten” – heupen en knieën.

Kraakbeen verdwijnt niet alleen, het verliest ook zijn elasticiteit; dit betekent dat gewrichten aangetast door artritis stijf kunnen voelen. Schade aan het kraakbeen heeft ook een invloed op de ligamenten, die zich strekken om beweging makkelijker te maken, en dit veroorzaakt gewrichtspijn. Osteoartritis doet zich meestal voor in één gewricht en zal niet naar de andere gewrichten gaan indien correct behandeld. Hoewel, wanneer we deze aandoening niet onder controle houden met lichaamsbeweging, medicijnen en voedingssupplementen, dan kunnen andere gewrichten aangetast worden omdat ze moeten compenseren voor het aangetaste gewricht. Zodoende kunnen deze andere gewrichten ook aangetast worden door osteoartritis. Alle voorname experts gaan ermee akkoord dat calcium en magnesium de mineralen zijn die pijn verminderen en de botten gezond houden, wat heel belangrijk is voor de behandeling van artritis.

Reumatoïde artritis

In tegenstelling tot osteoartritis, die veroorzaakt wordt door mechanische schade aan het kraakbeen en het gewricht, reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte zonder duidelijke oorzaak. Het immuunsysteem van een patiënt met reumatoïde artritis valt het kraakbeen aan en soms ook andere weefsels en organen. Dit soort artritis komt voor in alle leeftijdsgroepen. Omdat dit een auto-immuunziekte is, zijn de symptomen niet voortduren en doen ze zich niet altijd voor met dezelfde intensiteit. Het is aanbevolen om de gewrichten te masseren met speciale crèmes en geld om hun mobiliteit te herstellen.

De mees voorkomende symptomen van reumatoïde artritis

  • Stijfheid – doet zich meestal voor na langdurige inactiviteit en is normaal niet beperkt tot een enkel gewricht. Het hele lichaam is meestal stijf.
  • Vermoeidheid – een tekort aan energie is een veelvoorkomend symptoom dat uw immuunsysteem niet naar behoren werkt. Patiënten klagen vaak dat ze problemen hebben met het voltooien van alledaagse taken, die ze voordien wel konden doen. Rijden of schoonmaken kan soms een echt probleem zijn door extreme vermoeidheid.
  • Gewrichtspijn – Wanneer de gewrichten ontstoken zijn, zijn ze meestal heel pijnlijk Dit verminderd de levenskwaliteit tijdens die periode.
  • Verminderd bewegingsbereik – het is moeilijk om de gewrichten te bewegen, vooral de polsen en de gewrichten in de hand. Dit zijn veelvoorkomende symptomen voor veel artritis patiënten.
  • Zwelling – sommige reumatoïde artritis patiënten hebben een ernstige zwelling op de gewrichten waardoor zijn vervorming vrij duidelijk wordt.

Indien u één of meerdere van deze symptomen waarneemt, neem dan contact op met uw dokter.