Alle patiënten met artritis weten dat deze aandoening heel pijnlijk kan zijn en dat het meestal gepaard gaat met weinig energie. Deze feiten worden vaak gebruikt door patiënten met artritis als een excuus om niet te moeten sporten of wandelen. Hoewel, lichaamsbeweging moet niet vermoeiend of moeilijk zijn om uw gezondheid te verbeteren of de voortgang van artritis te stoppen. Studies die in het verleden werden uitgevoerd hebben aangetoond dat lichaamsbeweging een groot deel moet uitmaken van het leven van een artritis patiënt om hun vitaliteit en mobiliteit terug te krijgen.

Gebruik vitaminen als uw wapens

Vitaminen zijn heel belangrijk voor het bestrijden van artritis. Ze zullen uw energieniveaus herstellen, maar ook tegelijkertijd bindweefsel en botten vernieuwen. Deze vitaminen kunnen u ook helpen met lichaamsbeweging:

  • Vitamine B1 – Het geeft de energie die uw lichaam nodig heeft voor lichaamsbeweging vrij. Het helpt ook om stress te verminderen, die meestal hoger is in artritis patiënten vergeleken met gezonde patiënten. Neem voedingssupplementen die vitamine B1 bevatten en u zult snel merken dat uw gewrichten minder gezwollen zijn en spierpijn zal bijna volledig verdwijnen.
  • Vitamine B6 – Een van de voornaamste functies van deze vitamine in ons lichaam is het omzetten van eiwitten in energie. Uw lichaam zal beter beschermd zijn tegen belasting wanneer het niveau van deze vitamine optimaal is in het lichaam.
  • Vitamine C – Onze oma’s vertelden ons om veel citrusfruit te eten dat rijk was in vitamine C, dit omdat het goed was voor ons immuunsysteem. Wel, wat onze oma’s niet wisten is dat vitamine C een belangrijk onderdeel is van collageensynthese, en dat collageen een deel uitmaakt van onze huid en kraakbeen. Door deze vitamine te gebruiken in de juiste dosering, zal onze huid zijn jeugdige look behouden en zal kraakbeen meer elastisch worden.
  • Vitamine D3 – Lichaamsbeweging is veel makkelijker wanneer onze botten gezond zijn. Vitamine D3 is een bondgenoot voor het sterk en dik houden van onze botten. Ons lichaam kan vitamine D3 zelf produceren, gewoon door wat tijd door te brengen in de zon. Hoewel, niet iedereen krijgt genoeg zonlicht doorheen het jaar. Daarom is het aangeraden om vitamine D3 supplementen te nemen.

DE VOORDELEN VAN LICHAAMSBEWEGING

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat u zich in het algemeen goed gaat voelen, maar het kan ook de voortgang van artritis vertragen. Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging kan helpen bij gewichtsverlies; overgewicht is één van de voornaamste oorzaken van osteoartritis in de jongere bevolking. Dit overgewicht verliezen zal de druk op de gewrichten verminderen, zodat u makkelijker kunt bewegen.

Lichaamsbeweging zal u ook helpen om sterke spieren en ligamenten te ontwikkelen, wat op zijn beurt de pijn aan de gewrichten sterk doet afnemen. Regelmatige lichaamsbeweging zal ook uw stress verminderen en meer energie aan uw lichaam leveren. Toch hoeft u niet elke dag naar het fitnesscentrum en u hoeft ook geen zware sport te doen; zwemmen, yoga, strekoefeningen en de oefeningen aangeraden door de fysiotherapeut zijn genoeg om artritis te stoppen.