Er zijn verschillende voedingsmiddelen en voedselgroepen die ontstekingen in ons lichaam kunnen veroorzaken. Deze kunnen daarom triggers zijn voor artritis. Deze voeding moet zoveel mogelijk vermeden worden om pijn, het zwellen van de gewrichten en veel andere artritis symptomen te vermijden.

Melk en zuivelproducten

Hoewel melk en zuivelproducten veel calcium bevatten, melk is ook een allergeen. Veel mensen hebben tegenwoordig last van een zuivelallergie. De meeste mensen zijn zich hier echter niet van bewust, maar de consumptie van zuivelproducten kan een ongewenste reactie in het lichaam veroorzaken. Melk bevat naast lactose ook caseïne, een eiwit dat vaak irritatie van het bindweefsel veroorzaakt. De eiwitten die het lichaam nodig heeft kunnen geleverd worden door andere voeding zoals groene groenten, eieren, linzen (…) Om genoeg calcium en magnesium te krijgen, kunt u voedingssupplementen met calcium en magnesium gebruiken.

Geraffineerde suiker

Het gebruik van geraffineerde suikers veroorzaakt de vrijgave van eiwitten beter bekend als cytokinen. Cytokinen veroorzaken ontsteking in ons lichaam en worden vaak geassocieerd met de groei van kankercellen. In plaats van geraffineerde suikers kunt u natuurlijke zoetstoffen zoals Stevia, ahornsiroop of honing gebruiken.

Bewerkte granen, gluten, koolhydraten

Voedingsmiddelen zoals wit brood, pasta en gebakjes veroorzaken niet alleen een verhoging in bloedsuiker, die in verbinding staat met ontsteking, ze bevatten ook gluten. Het is een welgekend feit dat reumatoïde artritis een auto-immuunziekte is en dat veel studies een verband hebben getoond tussen auto-immuunziektes en coeliakie (glutenintolerantie). In plaats van bewerkte granen, kunt u volkoren granen gebruiken die geen gluten bevatten, bijvoorbeeld haver of bruine rijst. Zij zullen geen ontsteking veroorzaken en zijn bovendien rijk in mineralen en vitaminen.

Mais, soja en zonnebloemolie en gefrituurde voeding

  • Mais, soja en zonnebloemolies zijn gezond wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden gebruikt, want ze bevatten omega 6 vetzuren.
  • Het regelmatig gebruik van deze oliën kan toch ontstekingen veroorzaken.
  • Lijnzaad en olijfolie zijn een betere keuze, want zij bevatten omega 3 vetzuren en veroorzaken geen ontsteking.
  • Gefrituurde voeding kan “slechte cholesterol” veroorzaken na consumptie, die in verbinding staat met ontstekingen.

Rood vlees en charcuterie

Rood vlees is een welgekende oorzaak van ontstekingen. Het is ook geassocieerd met gewrichtspijn en regelmatig gebruik wordt soms geassocieerd met verschillende kankersoorten. Het zou beter zijn dat artritis patiënten geen rood vlees eten. Charcuterie bevat veel bijgevoegde stoffen zoals nitrieten, die ontstekingen kunnen veroorzaken. Vervang de voedingsmiddelen die uw artritis erger kunnen maken met voedingsmiddelen die artritis kunnen vertragen en de resultaten zullen niet wegblijven.