Wanneer u last heeft van osteoartritis, bent u er zich zeker van bewust dat uw gewricht vroeg of laat met een artificieel gewricht vervangen zal moeten worden. Veel patiënten vragen zich af wanneer het tijd is voor deze stap. Het antwoord is natuurlijk uniek voor hen.

U moet eerst de minder intensieve opties overwegen

Bijna de helft van artritis patiënten hebben ook last van osteoartritis – de mechanische schade en vervorming van een gewricht. Het vervangen van een gewricht is zeker geen standaard procedure waarvoor u gemakkelijk kiest. Vraag uzelf altijd af of u alle andere opties hebt overwogen.

  • Intensieve oefeningen met een fysiotherapeut zal helpen om de beenspieren en ligamenten te versterken. Dit kan de pijn in de knieën en de heupen sterk doen afnemen. Het behouden van uw spiermassa met lichaamsbeweging moet uw eerste optie zijn wanneer uw gewricht pijn begint te doen. Zelfs wanneer u beslist om het gewricht te vervangen, het is aangeraden om uw beenspieren zoveel mogelijk te versterken voor de aanvang van de procedure; dit om uw herstel zo makkelijk mogelijk te maken.
  • Voedingssupplementen met chondroitine sulfaat en glucasamine sulfaat kunnen uw mobiliteit verbeteren, want deze stoffen stimuleren het vernieuwen van kraakbeen en de elasticiteit van de ligamenten.
  • Wanneer u kniepijn niet kunt bestrijden met pijnstillers, dan zal een specialist waarschijnlijk injecties met hyaluronzuur aanbevelen. Deze worden twee keer per week geïnjecteerd in het gewricht voor drie tot vijf weken aan een stuk. U zal het volledige effect van deze behandeling ervaren na ongeveer vijf weken. Onderzoek heeft aangetoond dat deze injecties het gewricht extra “smeren” over een langere termijn, wat de pijn verminderd en de mobiliteit van het gewricht doet toenemen.
  • Recente medische ontwikkelingen maken het mogelijk om osteoartritis te behandelen en het aangetaste kraakbeen te vernieuwen door het injecteren van stamcellen in het gewricht dat werd aangetast door artritis. Stamcellen worden verkregen van subcutaan weefsel en geïnjecteerd in het gewricht, waar ze transformeren in kraakbeencellen. Deze procedure heeft heel wat goede resultaten getoond. Kraakbeen die niet volledig werd beschadigd, herstelt zichzelf heel snel en krijgt zijn normale vorm en functie terug.

 

Wanneer is een operatie de beste optie?

Het is aangeraden om te wachten met dergelijke procedure tot het kraakbeen het einde van de gewrichtsbotten niet langer bedekt op bepaalde plaatsen. Wanneer een gewricht bot een ander bot begint aan te raken en pijn veroorzaakt, is het tijd om een operatie te overwegen. Dit probleem verhoogt namelijk de pijn en kan uw levens- en slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Wanneer het kraakbeen de botten van het gewricht niet op alle plaatsen bedekt, is de kans op kwetsuren en ontwrichting veel hoger; dit is opnieuw een reden waarom een operatie overwogen moet worden. Zorg ervoor dat u een plaatsje reserveert in een lokaal revalidatiecentrum, zodat u onmiddellijk kunt revalideren wanneer u uit het ziekenhuis komt. Revalidatie is het meest effectief wanneer het kort na de operatie wordt gestart. Indien u dit niet doet, kan uw herstel lang en pijnlijk zijn.